”Mine mål er at være oppe fra min seng, når familien sidst på eftermiddagen kommer hjem fra arbejde, så vi kan få noget tid sammen. Jeg vil også meget gerne have lidt mere styrke og lidt flere muskler og endelig vil jeg godt kunne spille dart igen.” 20. februar i år tog Søren Balle, 50, hul på et seks ugers ophold på et genoptrænings- og rehabiliteringscenter.

Lang sygdomshistorik

Hans sygdomshistorie strækker sig over næsten 20 år. Den er kompliceret og voldsom. Det hele begynder med en arbejdsulykke i 1997, hvor han brækker ryggen og derefter får en stivgørende operation. Siden da har han været i skånejob som montør og senere i flexjob. I 2005 falder diagnosen: slidgigt i ryghvirvlerne. Han er stiv i ryggen, lider af muskelspændinger og har konstante smerter.

Forværring

I 2013 udvikler hans tilstand sig til det endnu værre. Smerterne er intensiveret og der er alt for mange dage, hvor han ikke kan komme ud af sengen. Søren Balle må droppe sit flexjob. ”Mit liv var meget ringe. Jeg kunne ikke noget. Og jeg følte mig meget frustreret. Mit humør var  også helt i bund. Hele situationen og kampen for at få en førtidspension gik hårdt ud over både min kone og vores tre børn.”

Fokus på psyken

Da Søren Balle tjekker ind på genoptræningscentret, har han det meget dårligt. Der er ingen muskelmasse tilbage, og han har tabt sig 12 kg. inden for det sidste par år. På grund af de stærke smerter er han dybt afhængig af medicin. ”Rent psykisk var det lige så galt. Jeg hakkede af folk – kunne ikke tale ordentligt på grund af smerter. Jeg var ikke til at komme i nærheden af for mine omgivelser.” Der er blevet lavet en foreløbig behandlingsplan for Søren Balle på baggrund af samtaler med ergoterapeut, fysioterapeut, sygeplejerske og læge. Den skal løbende revurderes under hans ophold på genoptræningscentret. ”Jeg følte, at jeg kom til et virkelig professionelt sted. De vidste, hvordan de skulle håndtere mine smerter. Der blev lavet et program for hver enkelt uge, som jeg skulle følge. Om morgenen lavede jeg forskellige øvelser enten på mit værelse eller i træningssalen. Jeg deltog på flere ryg- og hofte-knæhold. Desuden hoppede jeg ofte i et varmtvandsbassin. Og så fik jeg værdifuld information omkring søvn og smerter. To timers hvile i løbet af dagen havde også stor betydning.”

Tilbagefald

Genoptræningsopholdet levner Søren Balle god tid til at reflektere over fremtiden og gå nogle dejlige ture i den omkringliggende natur. ”Jeg tænkte meget over, hvordan jeg skulle komme tilbage til livet efter at have været så mentalt påvirket af min sygdom. Men alle behandlere var så utrolig gode til at tale med mig og indgyde mig nyt mod på tilværelsen.” Da Søren Balle bliver udskrevet får han en detaljeret plan med hjem, som klart fortæller, hvordan han skal fortsætte sin daglige træning. Men efter tre uger hjemme bliver han ramt af et ordentligt tilbageslag med stærke smerter i ryggen. Igen ligger han det meste af døgnet i sin seng.

Ser lyst på fremtiden

”Nu er jeg heldigvis i gang igen. Lige da jeg kom hjem, havde jeg klart en bedre hverdag end inden mit genoptræningsophold. Jeg trænede og hvilede. Der er blevet flyttet noget mentalt i mig. Samtalerne var uvurderlige og jeg følte, at det var første gang, nogle virkelig gjorde noget for mig. Det betød også meget at være sammen med ligesindede. Andre folk, der også har smerter. Opholdet har givet mig nye venner. Jeg har fået lidt flere muskler ud af det, men smerterne er der stadig. Som noget af det allervigtigste har opholdet givet mig en tro på – eller i hvert fald et håb om – at jeg igen kan træne og komme på samme fysiske niveau, som da jeg kom hjem fra genoptræningscentret. Jeg forsøger at begrænse mit daglige indtag af piller, og jeg er blevet langt mere positiv. Jeg ser lidt lysere på fremtiden. Men jeg kan stadig ikke spille dart.”