I lande som Danmark, Norge, Sverige og Rusland har hybens egenskaber været kendt i uendelige tider, og Romerne benyttede hyben til behandling af rabiesbid fra hunde. Kaj Winther er adjungeret professor i klinisk ernæring og naturlægemidler ved Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, og alene i den tid, han kan huske, har hyben været almindelig blandt naturlægemidlerne ude på landet. Her har man plukket hyben, taget skallerne og lavet marmelade eller suppe.

Ung kone eller hyben

”Sammen med citron er det den frugt, der indeholder mest C-vitamin. I dag er hyben også kommet til Sydamerika fra Europa. Min personlige erfaring stammer fra en landmand på Langeland, som kontaktede mig og talte begejstret om hybens effekt. Han havde fået en ny og yngre kone, der varmt anbefalede hyben - og det hjalp virkelig, syntes han - næsten på alle sygdomme. Dertil replicerede jeg, at det nok mere var den nye og yngre kone end hyben, der havde gjort ham spændstig,” fortæller Kaj Winther og tilføjer, at senere blev der dog forsket i de aktuelle hyben, og det viste sig, at der var en ny og indtil da ukendt effekt. Der var mere i hyben end vitamin C. Der var noget direkte betændelsesdæmpende.

Hybenkerner er rige på fedtsyre

I dag har Kaj Winther den holdning, at skallerne fra hyben har et meget højt indhold af C-vitamin, men fjerner man hårene på kernerne i hyben, så kan man også udnytte den antiinflammatoriske fedtsyre, som de indeholder. Hybenkerner kan mere end bare klø. ”Det er lidt a la den fedtsyre, man finder i fisk. Man kalder det ligefrem ’planterigets fiskeolie’. Studier på hybenpulver indeholdende både kerner og skaller, viser effekt på både leddegigt og slidgigt. Forsøgspersonerne får sundere led og har færre smerter og bedre bevægelse. De nye resultater skyldes måske, at man tidligere kogte hybenerne og dermed destruerede nogle af de gavnlige elementer. Landmanden fra Langeland hævder da også, at, når en ko dør ved en temperatur på 42 grader, så er det ikke underligt, at hyben ikke tåler flere grader,” siger han og påpeger, at et væsentligt element er imidlertid, at kerner og skaller kombineres.

Svært at få penge til forskning

Det hybenpulver, man i dag producerer, er derfor også tørret ved 40 grader over tre dage. Udfordringen er ifølge Kaj Winther blandt andet, at kliniske forsøg med flere tusinde deltagere er meget dyre. ”I England er man lidt mere opmærksom på gigts omfang og indflydelse på samfundsøkonomien. Her er man i gang med at søge midler til nogle forsøg i stor skala. Problemet med mange af disse plante/naturlægemidler er, at de er svære at patentere og dermed mindre interessante for de store kommercielle virksomheder,” fortæller Kaj Winther.