LOTTE HEISE

Lotte Heise er entertainer, radiovært, forfatter og én af Danmarks mest efterspurgte foredragsholdere. Hun forbereder p.t. et nyt show og skriver på en bog om det at bo i et fællesskab med sin handicappede mor.

Hun har altid ondt. Det er et livsvilkår. På en skala fra 1 til 5 befinder styrken af smerter sig tæt på toppen om morgenen. Efter 20-30 minutters gymnastik har hun det til gengæld meget bedre. Entertainer, radiovært og forfatter Lotte Heise, 55, har siden hun var omkring 20 lidt af svær slidgigt. I begyndelsen 'kun' i ryggen - senere har den kroniske sygdom også sat sig i hendes fødder og er dér blevet betydeligt værre de seneste år.

Jeg vil leve normalt trods slidgigt

”Men de smerter skal ikke forhindre mig i at være mig. Jeg nægter at lade dem stække mit liv.  Mennesket er en overlever, og som natur er jeg superglad og optimistisk. Jeg har et rum i hjernen - det er meget hvidt - og dér lægger jeg smerterne og tænker: 'Op i røven. Nu er det videre.' Det ville jo være så nemt at køre attituden, 'åh jeg har så ondt', foran mig, men jeg gider sgu ikke være som Maude i Matador. Hun havde et røvsygt liv. Jeg vælger at arbejde mentalt og især fysisk med mine smerter”. Smertestillende medicin og gigtpiller har aldrig været på tale, da Lotte Heise er super pilleallergiker. ”Jeg har i meget høj grad taget ansvar for mit liv og min sygdom. Jeg ved, at der er visse ting, jeg må bede om hjælp til, f.eks. til at bære tunge poser og kufferter. Allerede for over ti år siden kunne jeg heller ikke løfte mine børn op på armen på grund af smerter. De måtte krybe fra en stol over til mig. Men den kendsgerning gjorde ikke, at jeg ændrede på min tilværelse og f.eks. holdt op med at optræde. Jeg ville og vil leve så normalt som muligt.

Stå ved den, du er

Kontakten til tre forskellige fysioterapeuter over en årrække har haft afgørende betydning for måden, Lotte Heise i dag håndterer sin svære slidgigt på. ”For to år siden fik jeg en ny fysioterapeut. Han er tidligere officer og sagde til mig: ”Er du med på virkelig at gøre noget for at tage ansvar for dine smerter i ryggen?” Det var jeg og begyndte at lave specielle rygøvelser ti gange om dagen - uanset, hvor jeg var, og hvad jeg arbejdsmæssigt havde gang i. Det hjalp. Det fungerede virkelig godt, og øvelserne blev kombineret med massage. Nu laver jeg ca. en halv times gymnastik hver morgen og rygøvelser i nogle få minutter tre gange i løbet af dagen. For at få et liv med en kronisk sygdom til at fungere, handler det for Lotte Heise også om at stå ved den hun er, uanset om hun skiller sig ud. ”Inden for de rammer jeg har, tænker jeg hver dag over, hvad jeg kan gøre for at få det bedre med de kroniske smerter, jeg aldrig slipper af med. Som yngre vandrede jeg i alperne, men nu er det umuligt for mig at gå seks km. med vennerne i skoven. Jeg kan måske gå en time til halvanden. Og jeg må helt droppe drømmen om stiletterne. Folk kigger også forundret på mig, når jeg står op i toget fra Odense til Ringsted. Men det er nødvendigt  på grund af smerter. Står jeg ikke op, kan jeg slet ikke holde mig oprejst om aftenen. Så jeg vælger den løsning, der passer mig og min gigt - og så må andre tænke om mig, hvad de vil.”