”Du kommer aldrig til at løbe igen. Nu skal du cykle”. Så hård var lægens dom til eliteløberen Malene Munkholm i 2008 efter et operativt indgreb pga. smerter i knæene. Det viste sig at være gigt, og næsten al brusk i knæene var slidt væk. For Malene Munkholm var beskeden om og konsekvenserne ved at skifte løbeskoene ud med en cykel ikke så simpel, som det umiddelbart lyder.

Livet tilbage i løbesporet

”Alt i mit liv drejer sig om løb. Jeg arbejder i en løbebutik, og mine venner er løbere. Derfor var det ikke bare løberiet, som lægen dømte ude, det var faktisk hele mit liv,” forklarer Malene Munkholm om diagnosen, der dog blev mindre skæbnesvanger end først antaget. Omdrejningspunktet for hendes liv er nemlig fortsat løb, for der var hjælp at få til de dødsdømte knæ. Acunova-akupunktur var en del af løsningen til at komme tilbage i løbeskoene. ”Jeg har tidligere fået akupunktur ved andre skader, og derfor valgte jeg det også til mine dårlige knæ,” siger hun. Behandlingen med nåle sætter gang i produktionen af ledvæske, så der kommer mere væske rundt i knæleddene og gnidningerne bliver smertefri. Lige efter diagnosen fik Malene Munkholm behandlinger fire-fem dage i træk en gang om måneden i et halvt år. Nu er det i alt kun tre-fire behandlinger om året alt efter behov. ”Acunova-akupunktur virker med det samme. Jeg kan løbe en time efter en behandling,” siger hun begejstret.

Gigt giver styrke

Ud over akupunkturbehandlinger laver Malene Munkholm øvelser i samråd med sin fysioterapeut for at styrke muskulaturen omkring knæene. Hun havde ekstra fokus på det i genoptræningsperioden og har holdt fast i øvelserne.”Jeg løber faktisk hurtigere nu end før,” siger hun og forklarer en mulig sammenhæng: ”Gigt gør dig stærkere i hovedet. At skulle forholde sig til gigt og finde den rette behandling giver styrke mentalt. Sammen med de fysiske øvelser, der styrker selve knæene, er jeg nu alt i alt en bedre løber,” slår Malene Munkholm fast.