”Ved akutte skader opstået ved sport og uheld bruger vi ofte laserterapi med stor succes og relativt få behandlinger. Det er dog altid nemmere at hjælpe patienter med akutte skader end patienter, der har gået med kroniske symptomer gennem mange år,” siger læge Aage Winther. Ved akutte skader menes bl.a. fiberskader, fraktur, slag, efter operation, inflammationer, forstuvninger og piskesmæld. ”Til gigtbehandling kan laserterapi hjælpe, men sjældent stå alene. Laserbehandling kan mindske smerterne, men patienten skal påregne behandlinger flere gange om året for at holde smerterne nede. Det afhænger i høj grad af omfanget af gigten og symptomerne,” siger Aage Winther. Ved kroniske lidelser kan laserterapi hjælpe på diskusprolaps, skuldersmerter, knæsmerter, muskelsmerter, nakkesmerter, migræne, tennis- og golfalbuer samt museskader.

Dybdevarmebehandling før laserterapi

Dybdevarme er en metode til at tilføre varme til vævet i en større dybde end almindelig varme på overfladen. Dybdevarmes terapeutiske effekt er at kunne stimulere immunsystemet lokalt, øge cellernes iltoptag og forøge blodgennemstrømningen. Desuden er det en god forbehandling til Low-Level Laser Terapi (LLLT). Lyset fra en laser har specielle egenskaber og skiller sig ud fra almindeligt lampelys. Laserlysets fotoner har de egenskaber, der accelererer helingsprocesserne.

”Det er opfattelsen, at energien stimulerer de endogene stoffer som flaviner og cytochromer, der er komponenter i cellens respirationskæde. Den absorberede energi bliver transformeret til frit ilt, som er en kraftfuld ilt, der forstærker respirationskæden og forøger ATP-produktionen (ATP er et molekyle, der leverer energien til stort set alle energikrævende processer i levende organismer). ATP-produktionen aktiverer derefter dannelsen af DNA og RNA, der forøger Calcium-ion koncentrationen i cytoplasmaet. Denne proces er nødvendig for at øge celledelingen, så helingsprocessen kan forløbe,” forklarer Aage Winther.

Laserterapi med holistisk tilgang

Laserbehandling bruges både i sundhedssystemet og på private klinikker. ”Behandlingsformen er desværre ikke i fremgang i det etablerede sundhedssystem. Men til smertebehandling hos fysioterapeuter, kiropraktorer, på sportsklinikker og hos massører ser man en fremgang. I udlandet er det ganske udbredt og bliver brugt specielt inden for sport. Laser er ikke et mirakel men et fantastisk redskab, såfremt man kan bruge det korrekt. Men som alt andet inden for denne type behandlinger, kan det ikke altid stå alene. Man skal kigge på hele mennesket,” påpeger Aage Winther og tilføjer, at det er en helt ufarlig og sikker behandlingsmetode, der giver en smertefri behandling uden brug af medicin, kan forebygge kirurgiske indgreb og har positive kliniske resultater med vedvarende effekt.

Gode råd

De fleste kender til at opleve smerter i kroppen i større eller mindre grad. Vores smertetærskel er forskellig, så hvornår det gør ’ondt nok’ til ligefrem at søge behandling er individuelt.

Hvornår bør man søge behandling, når man har problemer i bevægeapparatet?

”Ved akutte skader bør man søge behandling så hurtigt som muligt. Her taler vi om brud, fiberskader, fraktur, forstuvninger og akutte smerter,” siger læge Aage Winther. ”Ved kroniske smerter og lidelser er det en lidt anden sag. Vi har som mennesker en tendens til at skubbe problemer foran os, som desværre kan blive til en egentlig lidelse til sidst. Og det kan påvirke vores livskvalitet i større eller mindre grad.” siger han. Så tag fat om problemet, inden det er for sent - og bedre sent end aldrig!

Hvad kan konsekvenserne blive, hvis man ikke søger hjælp?

Fortsatte og muligvis tiltagende smerter eller yderligere forværring af skaden. ”I sidste ende kan konsekvensen blive stærkt nedsat arbejdsproduktivitet og livskvalitet,” slår Aage Winther fast.