Rigtigt mange danskere går rundt med osteoporose uden at vide det. Det skyldes arvelighed og genetik i omkring halvdelen af tilfældene, og måden vi lever på, eller sygdomme vi rammes af, for den resterende del, fortæller Bente Langdahl, professor, overlæge og dr.med. på Aarhus Universitetshospital. ”Vi kommer med anbefalinger på forskellige niveauer, men generelt anbefaler vi, at man dyrker motion, ikke ryger, indtager alkohol i moderate mængder og får tilstrækkelige mængder kalk og D-vitamin i sin kost,” siger hun.

Undersøg folk med brud

2/3 del af tilfældene af osteoporose forekommer blandt kvinder. Det skyldes blandt andet overgangsalderen, hvor der forsvinder mere af kvindernes knogler, som i forvejen er mindre end mændenes. Hvis du har risikofaktorer for udvikling af osteoporose, som for eksempel nære familiemedlemmer med osteoporose, er ryger, allerede har pådraget sig et knoglebrud eller kommer i tidlig overgangsalder, bør man blive undersøgt for osteoporose, mener Bente Langdahl. ”Der er flere aspekter af det med at undersøge folk. Dels risikerer man at gøre nogle unødigt bekymret, og dels er der naturligvis nogle omkostningsfaktorer at tage hensyn til. Jeg mener, at det eksempelvis er oplagt at scanne folk over 50 år, hvis de kommer på skadestuen med et brud. Det er mere oplagt, end at tilbyde general screening for osteoporose,” fortæller hun.

Mulig gavnlig effekt og ingen bivirkninger af K2

Får du konstateret osteoporose, gælder det selvfølgelig om at leve fornuftigt med kost, motion og tilskud af kalk og D-vitamin, men behandlingen kommer i form af bl.a. bisfosfonater, som enten piller eller indsprøjtninger. I disse år kigger man også på vitaminet K2, som kendes fra Asien og de forgærede produkter, for eksempel natto, man spiser der. ”Det er ganske interessant. Først og fremmest har det ingen bivirkninger, så der er ingen risiko ved at spise det, men effekten på osteoporose venter vi endnu på klarhed over. En Hollandsk undersøgelse viste, at tilskud af vitamin K2 kunne forhindre tab af knoglemasse efter overgangsalderen, men ikke hvorvidt det blot erstatter effekten fra D-vitamin og kalktilskud. På Osteoporoseklinikken på Aarhus Universitetshospital har vi undersøgt 140 kvinder, der fik vitamin K2 eller snydetabletter i tillæg til kalk og vitamin D, og fandt, at kvinderne, der havde fået K2, fik en forbedring i knoglearkitekturen efter 1 år. Forsøget har nu kørt i 3 år, og vi er i gang med at opgøre resultaterne,” forklarer Bente Langdahl.