Autisme og GUA kan ses som grader af den samme udviklingsforstyrrelse, men børn med GUA føler tit endnu mere angst og kaos og kan have ekstra svært ved forandringer. Det var netop et skoleskifte, der gjorde, at Jette Strand for alvor opdagede, at hun har et barn med autisme; nærmere bestemt GUA. Tobias er i dag 18 år, og hans GUA blev opdaget, da han var næsten 14. ”Det kom først helt op til overfladen ved skiftet til en stor skole. Det der miljøskifte var meget svært for Tobias, og til sidst nægtede han at tage i skole. Han blev på sit værelse i syv måneder og blev bl.a. latent aggressiv. Jeg kunne ikke nå ind til ham, og Tobias begyndte at ødelægge stole og andre ting. Han havde det rigtig skidt, men der var ingen hjælp at hente,” siger Jette Strand.

GUA påvirker hele familien

”I den periode kunne jeg ikke forlade huset af angst for, hvad der kunne ske med Tobias og hans lillebror. Tobias så alle som fjender og eksploderede over småting, og jeg måtte gå på en knivsæg. Det var som at bo i en skyttegrav og belastede os alle. Pludseligt ville hans lillebror så heller ikke i skole mere, og jeg selv kunne hverken spise elle sove,” siger Jette Strand.

På bostedet har de forstand på autisme og GUA. Personalet er anerkendende og nysgerrige, opbygger tillid og trygge rammer. De tager sig endda også af forældrene, så vi samarbejder og løfter i flok.

Hverken Jette Strand selv eller psykologer og familierådgivere kunne lokke Tobias ud af værelset. I det hele taget synes Jette Strand ikke, at hun og Tobias fik den rette hjælp fra kommunen, der ikke havde forstand på GUA og heller ikke søgte den nødvendige ekspertise. ”Da det var nok, og vi alle var helt slidt ned, truede jeg med at lade mig indlægge på psykiatrisk. Så skete der noget, og Tobias blev indlagt på børnepsykiatrisk klinik, hvor han var i seks uger og fik diagnosen GUA,” siger Jette Strand. Tobias’ lillebror flyttede hen til sin far.

Bosted giver hjælp til autisme

Jette Strand mente ikke, at almindelig skolegang eller efterskole var det rigtige for Tobias og fandt et bosted med tilhørende skolegang. ”På bostedet har de forstand på autisme og GUA. Personalet er anerkendende og nysgerrige, opbygger tillid og trygge rammer. De tager sig endda også af forældrene, så vi samarbejder og løfter i flok. Tobias er virkelig vokset, væk er hans vredesudbrud og afmagt. Han har fået mere rummelighed, så brødrene nu også samarbejder og hjælper hinanden,” siger Jette Strand tilfreds.