Når noget går galt i hjernen - såsom en blodprop eller hjerneblødning - kan det have afgørende konsekvenser for vores livskvalitet og evne til at kommunikere med andre. Derfor er det en god idé at starte tidligt med at gøre hjernen stærk og sund, siger Troels Kjær, specialeansvarlig overlæge og hjerneforsker på Roskilde Sygehus.

Den rette livsstil er det allervigtigste for at holde hjernen sund og stærk

”Den rette livsstil er det allervigtigste for at holde hjernen sund og stærk. Det er især rygning, man skal holde sig fra. Derudover er der vigtigt med regelmæssig motion hele livet igennem. Det gælder om at starte så tidligt som muligt, men det har også en positiv virkning, hvis man starter senere i livet,” siger Troels Kjær, der også underviser som ekstern lektor på Københavns Universitet.

En af årsagerne til forhøjet blodtryk er kronisk stress, da det udskiller hormoner, der trækker blodårerne sammen. Derfor er det også vigtigt, at man forsøger at undgå at blive stresset

Pas på blodtrykket

Det er en god idé at få sit blodtryk målt regelmæssigt hos lægen, hvis man er i risikogruppen for højt blodtryk.

”Et højt blodtryk øger risikoen for at få både blodpropper og hjerneblødninger, da det ligger pres på blodkarrene. Derfor er det vigtigt at få et regelmæssigt tjek af blodtrykket hos lægen. Et højt blodtryk kan behandles af medicin, men man kan også påvirke sit blodtryk positivt gennem motion og kost,” siger han og fortsætter

”En af årsagerne til forhøjet blodtryk er kronisk stress, da det udskiller hormoner, der trækker blodårerne sammen. Derfor er det også vigtigt, at man forsøger at undgå at blive stresset.”

Nogle fedtstoffer øger risikoen for blodprop mere end andre, og nogle fedtstoffer beskytter endda mod blodpropper

Spis rigelig af fisk

Kosten har også stor en rolle at spille i din hjernes sundhed.  

”Nogle fedtstoffer øger risikoen for blodprop mere end andre, og nogle fedtstoffer beskytter endda mod blodpropper. Dem finder man især i fede fisk - de såkaldte omega-3-fedtsyrer. De ændrer sammensætningen i blodet på en positiv måde. Jeg anbefaler, at man især får omega-3-fedtsyrerne fra kosten i stedet for fiskeoliekapslerne,” siger Troels Kjær.

Symptomerne er nedsat følsomhed

Hver sjette danske vil i løbet af livet opleve at få en blodprop i hjernen eller en hjerneblødning. Symptomerne kan være en delvis lammelse eller nedsat følsomhed i dele af kroppen. Det kan gå ud over ens evne til at tale og bevæge sig. Symptomerne kan opstå pludseligt, og hvis du oplever det, skal du ringe efter hjælp med det samme.