De færreste har held til at gennemføre et rygestop helt på egen hånd med ’en kold tyrker’. Og det er ikke så mærkeligt, for tobaksafhængighed er en kompleks størrelse og kan sidestilles med afhængighed af stoffer og alkohol. ”Tobaksafhængighed er en diagnose på samme måde som alkoholafhængighed og er på den måde at betragte som en sygdom, og derfor også som en tilstand, de fleste skal have hjælp til at klare sig ud af,” siger Nina Skavlan Godtfredsen, overlæge på Lungemedicinsk afdeling, Hvidovre Hospital. Man betragtes som meget tobaksafhængig, når man ryger mere end 15 cigaretter om dagen og ryger den første inden en halv time efter, man er stået op.

Veldokumenteret vej til rygestop

Ved at tage ’en kold tyrker’ er der kun 5 % chance i løbet af et år for, at man virkeligt bliver røgfri. Hvis man enten går på et rygestopkursus eller tager et nikotinpræparat eller rygestoppiller, så er chancen 10 %. Chancerne stiger til 20 %, hvis man kombinerer de to ting. ”Tobaksafhængighed er en voldsom afhængighed, så rådgivning alene er sjældent nok. Der skal mere til, og derfor er det kombinationen af rådgivning og medicinsk behandling, der giver den allerbedste effekt, og det er meget veldokumenteret.” siger Nina Skavlan Godtfredsen og understreger: ”Det er vigtigt at påpege, at kun 1 ud af 20 (5 %) bliver røgfri af egen fri viljekraft, fordi rygning er så afhængighedsskabende, mens det altså er 1 ud af 5 (20 %), hvis man tager imod den samlede pakke,”

Artiklen fortsætter under billedet

Succesrater med rygestop med og uden hjælp

Rådgivning OG medicinsk behandling

Det er altså kombinationen af rygestopvejledning og medicinsk behandling, der er den bedste forudsætning for at blive røgfri. Et rygestopkursus består af systematisk rådgivning alene eller på et hold hos en uddannet rygestopinstruktør, som planlægger et forløb med alle aspekter forbundet med et rygestop: Bryder rygevaner, vejleder om sundhedsmæssige fordele og håndterer evt. vægtproblemer. Det består typisk af cirka fem mødegange, hvor man på de første bliver klædt på til at møde udfordringerne og efterfølgende får hjælp til at fastholde sit rygestop. Den medicinske behandling kan være i form af nikotinpræparater eller rygestoppiller. Hvis behandlingen er med nikotinsubstitution, så får man sin nikotin og bliver ikke urolig, mister koncentrationen osv. Piller mod rygestop, der ikke indeholder nikotin, fås på recept og virker ved at tage rygetrangen.