Ole Thestrup

Skuespiller Ole Svane Thestrup er 69 år. Han har medvirket i mange teateropsætninger og en lang række danske film - herunder klassikere som Blinkende Lygter, Adams Æbler og De Grønne Slagtere.

De første sygdomstegn viste sig i april. Den 69-årige skuespiller Ole Thestrup begyndte langsomt at miste kræfter. Efterhånden gav selv små bevægelser ham åndenød, og på et tidspunkt blev det for meget. ”Jeg kunne ikke gå fem skridt uden at stoppe op for at få luft, så jeg sagde til teatret, at jeg ville komme senere dagen efter, fordi jeg skulle til lægen.

Jeg sagde til lægen, at det er over 10 år siden, jeg har røget. Men så grinede han og sagde, det var ligegyldigt. Det er røgen, der er skyld i min lungekræft.

Det viste sig så at blive min sidste arbejdsdag,” fortæller Ole Thestrup. Lægen lyttede til lungerne og kunne konstatere, at den højre lunge var fyldt med vand. Skuespilleren blev sendt videre til Holbæk Hospital, hvor han blev scannet og røntgenfotograferet og lungen drænet for tre liter væske. Det så ikke godt ud, sagde lægerne. ”Der blev taget en biopsi, og så vidste vi alle, hvad klokken var slået. Det viste sig, at jeg havde småcellet lungekræft, hvor kræftcellerne var spredt flere steder frem for i en tumor,” siger Ole Thestrup.

Stormen er reddet af

Den småcellede kræftform er sværere at behandle end tumorformen, da den ikke kan strålebehandles, men Ole Thestrup kom hurtigt i gang med en kemobehandling, som bestod af 18 behandlinger over fem måneder. ”Det har været et langsommeligt forløb, men jeg har været heldig med, at kemoen ikke har ramt mig så hårdt. Jeg har ikke døjet ret meget med kvalme, og så har jeg altid haft en god appetit, hvilke ifølge lægerne er godt, da kroppen har brug for al den saft og kraft, den kan suge til sig,” siger Ole Thestrup. Han modtog den sidste kemobehandling i september, og det ser ud til, at han har reddet stormen af. Ifølge prøverne er der i hvert fald ikke flere kræftceller tilbage i kroppen. Men som skuespilleren selv påpeger, har den småcellede lungekræft det med at vende tilbage. I op mod halvdelen af tilfældene spreder den sig til hjernen. Derfor er han nu i gang med en forebyggende strålebehandling i hjernen, hvis formål det er at skabe et ugunstigt miljø for kræftceller, så de får sværere ved at brede sig.

Artiklen fortsættes under billedet

Ole Thestrup


Ole Thestrup


 

Tre pakker cigaretter om dagen i 25 år

Da Ole Thestrup fik beskeden om, at han havde lungekræft, tænkte han i første omgang, at det ikke kunne passe. ”Jeg sagde til lægen, at det er over 10 år siden, jeg har røget. Men så grinede han og sagde, det var ligegyldigt. Det er røgen, der er skyld i min lungekræft,” siger skuespilleren. I løbet af de 25 år han røg, blev det ofte til 3 pakker om dagen. Ifølge Kræftens Bekæmpelse er rygning skyld i lungekræft i over 80 procent af tilfældene.    ”Jeg har da fortrudt, at jeg har røget. ” siger Ole Thestrup. Da han stoppede var det dels, fordi det blev forbudt at ryge på teatrene. Dels fordi han læste en bog kaldet ’Endelig ikke-ryger’. Der gik et års tid, hvor han debatterede med sig selv om, hvorvidt han skulle fortsætte med at ryge, men han endte med at lægge smøgerne på hylden for bestandig. ”Hold op, hvis i er begyndt” I forbindelse med Knæk Cancer-arrangementet kunne man for nylig se Ole Thestrup i en video, der er optaget af Tv2. I klippet, der gik viralt på de sociale medier, opfordrer han unge til at droppe smøgerne: ”Kære unge mennesker derude, der ikke er blevet syge endnu, hør efter, hvad jeg siger! Hold op, hvis I er begyndt. Men lad være med at begynde. Det er det nemmeste,” lyder budskabet. Ole Thestrup håber, at det vil vække resonans hos de unge, og han har planer om også i fremtiden at bruge kræfter på at advare mod rygning.

Håbet holder modet oppe

Ole Thestrup har i det hele taget håb for fremtiden. ”Jeg vælger at tro på, at fremtidsudsigterne er lyse. Det eneste, der kan holde os med livstruende sygdomme oppe, er håbet om, at man er blandt dem, der opnår helbredelse,” siger han. Sygdommen har betydet, at Ole Thestrup har ændret livssyn. ”Jeg er nok blevet mindre selvisk og værdsætter mit hjem, min kone og mine børn på en anden og meget mere intens måde. Som skuespiller har man tendens til at blive egocentrisk, men det går lidt af en, når man får sådan en sygdom,” siger han. Karrieren er lagt på hylden for tiden, men Ole Thestrup håber, at han snart kan vende tilbage, selvom det ikke bliver i det samme tempo som tidligere. ”Jeg bliver 70 næste år, og jeg bliver nok nødt til at droppe de store teaterjobs, da det er for intensivt, men jeg vil i stedet satse på mindre roller og andre småopgaver. Og så vil jeg afgjort bruge tid på at oplyse om lungekræft,” siger han.