Et stort antal danskere lider af søvnapnø uden at vide det. Lidelsen øger deres blodtryk og forhøjer deres kolesterol i blodet. Formentligt giver det en øget risiko for hjertekarsygdomme på sigt. Men det er der en simpel og god løsning på, mener professor. Søvnapnø er en lidelse, der rammer op mod 250.000 danskere. Lidelsen gør, at luftvejene klapper sammen, når man sover, så vejrtrækningen bliver afbrudt i helt op til et minut. Det forringer søvnen i så høj grad, at risikoen for at udvikle hjertekarsygdom øges. "Folk med søvnapnø har en snorkende og gispende søvn med mange vejrtrækningspauser. Når man ikke trækker vejret ordentligt, så kommer man ikke ned i den dybe søvn og bliver udhvilet. Det øger ens stresshormoner og formentligt også risikoen for hjertekarsygdomme," siger Lise Tarnow, professor på Klinisk Epidemiologisk Afdeling ved Aarhus Universitet og forskningschef på Nordsjællands Hospital.

Løsningen er simpel

Lige nu er cirka 50.000 danskere registreret med søvnapnø, men der menes at være op til 250.000, der rent faktisk har lidelsen. "Folk skal sørge for at gå til deres egen læge og få en henvisning til en søvnklinik, hvis de har symptomer på lidelsen. For hvis man har søvnapnø, så er løsningen nemlig meget simpel og effektiv. Det vil kunne forbedre og forlænge ens liv," siger Lise Tarnow.

Sovemaske ændrer søvnen effektivt

Hvis man får konstateret søvnapnø, så kan et særligt apparat med en maske holde luftvejene åbne og fjerne symptomerne i løbet af et par dage. Senere falder også blodtrykket og kolesteroltallet. "Masken er lille og bekvem at have på og fjerner effektivt ens søvnapnø. Men man skal dog fortsat sove med masken på resten af livet, hvis man vil fastholde den gode søvn," siger Lise Tarnow.