De fleste ved, hvordan en betændt rød bums kan ødelægge en ellers god dag. Ganger man det med mange tusinde, giver det et lille indblik i en hverdag med psoriasis. ”Smitter det? Det spørger alle om,” siger Kirstine Bukhave og påpeger, at der er for lidt viden om psoriasis. ”Folks uvidenhed gør, at man er ekstremt opmærksom på sin sygdom. Jeg viger tit væk fra folk, der er tæt på at røre mig, for hvordan reagerer de mon, hvis de opdager mine sår,” siger hun og forklarer, at for hende sidder psoriasis 50 procent i huden og 50 procent i hovedet.

Rådvild dermatologi

”Selv eksperter inden for dermatologi har svært ved at forstå psoriasis, så det hele føles endeløst,” siger hun fortvivlet. Den centrale udløsende faktor for psoriasis er fortsat ukendt, men sikkert er det, at psoriasis giver stærkt generende hud på grund af smerter og kløe, er kosmetisk skæmmende og psykisk belastende. Som fem-årig slog Kirstine Bukhaves psoriasis ud som røde plamager og sår på albuer, overarme og knæ, og det kunne hendes hudlæge behandle fornuftigt. ”Men i teenageårene, hvor hormonerne også spiller ind, var det svært at behandle mig,” siger hun, så hendes hænder, albuer, lægge, knæ og ører var ofte åbne sår. Nogle får kun tre-fire psoriasisudbrud per år, men Kirstine Bukhave har det hele tiden - dog i forskellig sværhedsgrad. Forløbet er uforudsigeligt, så selvværdsfølelsen svinger kraftigt.

Uens behandling

Med til at fastholde billedet af manglende viden og tilfældigheder omkring psoriasis er, at behandlingen er forskellig, alt efter hvor i Danmark man bor. ”Vi joker lidt med, at det er bedst at bo i Aarhus og København. Jeg er fra Falster, men har først fået optimal behandling, efter at jeg flyttede til København for fire år siden,” siger hun. Kampen med sygdommen har på nogle punkter gjort Kirstine Bukhave stærkere: ”Jeg er blevet bedre til at deale med forskellige forhold, som de er, både vedrørende sygdommen men også alle mulige andre ting. Simpelthen at kunne lægge det fra mig og komme videre,” siger hun.