Psoriasis, der en af de mest almindelige hudsygdomme, findes i forskellige former og sværhedsgrader med forskellig udbredelse på kroppen. Behandling af psoriasis foregår med lokalbehandling med salver og cremer, lysbehandling og klimaterapi, systemiske lægemidler - normalt i form af tabletbehandling - samt biologisk behandling via indsprøjtninger. Der er nok at holde øje med og sætte sig ind i, så det vigtigt at kende sine muligheder. ”Det er en rigtig god ide at komme af sted til sin læge, hvis man selv eller ens pårørende har mistanke om psoriasis, eller man opdager forværring af diagnosticeret psoriasis. Man skal være opmærksom på, at det er en sygdom med årstidsvariationer, men der er ingen grund til at gå og bekymre sig om, hvad det mon kan være, eller om man måske har behov for en anden slags behandling,” siger Lars Iversen, som er førende klinisk professor inden for dermatologi i Danmark.

Psoriasis kan forkorte livslængden

I første omgang er det er vigtigt at få stillet diagnosen og acceptere, at det er en kronisk sygdom, som man må leve med. ”Psoriasis er en potentielt alvorlig sygdom, da den rammer mere end ’bare huden’. Ud over hudforandringer kan der være følgesygdomme i kombination med livsstilsfaktorer. Det kan føre til bl.a. hjerte-kar-sygdom. Det kan derfor være en rigtig god idé at holde igen med rygning og alkohol eller være ekstra opmærksom på eventuelle stressfaktorer o.a. Undersøgelser har vist, at patienter med psoriasis i gennemsnit har en kortere livslængde sammenlignet med raske personer. Men det er muligt, at den rette behandling kan nedsætte eller helt ophæve denne risiko,” understreger Lars Iversen. Med diagnosen psoriasis vil ét lægebesøg ikke være nok, da der skal følges op på tingene og de tiltag, der bliver sat i gang. Så Lars Iversen opfordrer til, at man ved det første møde med det samme laver en forventningsafstemning læge og patient imellem, så begge parter ved, hvad der kræves og hvor meget, der skal ’investeres’ i at holde sygdommen nogenlunde skakmat.

Tag selv kontrol over psoriasis

Det gælder om at ’være godt klædt på’ og være åben om alle nuancer omkring behandling af psoriasis. ”I mange tilfælde er lokalbehandling vældig effektivt og uden bivirkninger. Men det er vigtigt at kende til mulighederne og de forskellige behandlingsformer, for det gælder om selv at have kontrol over sin psoriasis, så det ikke er sygdommen, der styrer patienten. Det er godt at sætte sig ind i tingene, at forberede sig og uddanne sig selv for at kunne gå i en kvalificeret dialog med sin læge, så man får alle nuancerne med. Hjælp til at forstå sygdommen kan man også få i patientforeningen,” siger Lars Iversen.