Profil:

  • Villy Søvndal er født den 4. april 1952
  • Han er forhenværende dansk udenrigsminister og politiker.
  • Han repræsenterede Socialistisk Folkeparti i Folketinget fra 1994 til 2013.
  • Han blev valgt til landsformand for partiet ved en urafstemning i 2005.

Der havde været tilløb til det et par dage i form af smerter i brystet, og efterfølgende har Villy Søvndal tænkt, at han nok burde have lyttet lidt mere til sin krop. Et par dage før, om søndagen under en løbetur, fik han de første smerter. "Det var lidt underligt, også da jeg vågnede de næste par nætter med vanvittig ondt. Jeg tog nogle smertestillende piller, men om tirsdagen, da jeg vågnede, trak det ud i armene og ryggen. Jeg troede, jeg skulle en masse den dag. Blandt andet havde jeg et møde med FNs Generalsekretær Ban Ki-moon, men da klokken blev hen ad ni, bad jeg min chauffør om at køre mig på sygehuset. Det blev dog til en ambulance, hvor behandlingen med blodfortyndende medicin allerede blev sat i gang," fortæller Villy Søvndal.

En omtumlet tid

Villy Søvndal blev kørt til Rigshospitalet og næsten direkte under operation. Det var enkelt og hurtigt, og han har stor ros til personalet for deres dygtighed og professionalisme. "Det gik hurtigt, og jeg var indlagt til søndag, hvor jeg kom hjem. En uge efter blev min kone dog syg med en utæthed på hovedpulsåren, som næsten er værre end min egen blodprop. Det fyldte meget det hele," siger han.

Nedsat hjertefunktion

Efterfølgende fortsatte Villy Søvndal med tjek på Odense Sygehus, da han bor i Syddanmark, og her fik han konstateret en tredjedel nedsat hjertefunktion. Her fik han et klart råd om, at der ikke var noget at spille om – han måtte stoppe med sit arbejde. ”De fortalte også om de tre faser, der typisk er, hvor man først er indlagt, bliver undersøgt og rådgivet, dernæst er man hjemme igen og glad for, at man har overlevet, og til sidst erkender man, at der er nogle ting, man må sige farvel til – job og mennesker, man har arbejdet sammen med. Det ærgrer nok de fleste,” forklarer Villy Søvndal.

Tid til ændringer og overvejelser

Tiden efter har i den grad været anderledes for Villy Søvndal, der har haft tid til eftertanke. Det dejlige er, at han har bedre tid til venner, familie, bøger og musik, og det giver også overvejelser om de valg, han har truffet i sit liv. "Man må erkende, at alle valg, man træffer, har konsekvenser. Jeg ville have gjort det hele igen på trods af konsekvenserne. I dag tænker jeg mere over nogle ting som bedre kost, mit kolesteroltal og dyrker meget motion, men jeg følger også stadig med i politik og ser folk derfra, hvor jeg stadigt har gode venner. Jeg forlader ikke det hele som en bitter mand. Det har været spændende at være med til det hele," siger Villy Søvndal.