Blodpropperne kan løsrive sig fra benene, og flyde op til hjerte eller lunger, hvor de er dødelige for en ud af hver fjerde patient.

Med op mod 10.000 nye tilfælde årligt er blodpropper i de dybe vener en af de vigtigste blodpropssygdomme herhjemme. Blodpropperne opstår, når der sker en størkning af blodet i de dybe blodårer, der fører blodet tilbage til hjertet. Blodpropperne optræder mest i benene og forårsager ofte ømhed og hævelse af benet. Blodpropperne kan i nogle tilfælde være livsfarlige, fortæller Jørn Dalsgaard, der er overlæge på Videnscenter for Antikoagulansbehandling på Bispebjerg Hospital.

”Blodpropperne kan løsrive sig fra benene, og flyde op til hjerte eller lunger, hvor de er dødelige for en ud af hver fjerde patient," fortæller han.

Måden sygdommen behandles på i dag er med blodfortyndende medicin, der kræver regelmæssige besøg på hospitalet, for at undersøge blodets størkningsevne. Det er disse test, der for mange patienters vedkommende med fordel kan foretages i hjemmet, fortæller Jørn Dalsgaard.

”Hvis man ellers er almindeligt begavet, er der intet til hinder for, at man kommer under selvmonitorerende behandling. Vi kender det fra diabetes-patienterne, der ofte selv kan foretage en blodprøve frem for at skulle have tid på hospitalet. På nuværende tidspunkt er INR-apparaterne imidlertid stadig forholdsvis dyre, så det er en stor udskrivning for hospitalerne, men på få år vil apparaterne tilbagebetale sig selv, og kan tage lidt af trykket fra det pressede sundhedsvæsen, da det jævnligt drejer sig om livslang behandling," fortæller han.

Hvis man ellers er almindeligt begavet, er der intet til hinder for, at man kommer under selvmonitorerende behandling.

I dag er omkring 10.000 danskere i selvmonitorerende AK-behandling, hvilket svarer til omkring 10 procent, men det er Jørn Dalsgaards håb, at op mod halvdelen af alle veneblodpropspatienter på sigt kan tage blodprøver i eget hjem.