Profil

  • Jørn Dalsgaard Nielsen
  • 73 år
  • Overlæge og leder af Videnscenter for Antikoagulant Behandling

Op til 25 procent af alle tilfælde af blodpropper i hjernen og hjerneblødninger rammer folk med hjerteflimmer - også kaldet atrieflimren. Når man har hjerteflimmer, bevæger hjertets forkammer sig ikke som det skal. Så kan blodet stå stille i en udposning på forkammeret. Her kan det eventuelt størkne. Hvis det størknede blod kommer ud af udposningen, havner det i pulsåresystemet, hvorfra det kan fortsætte til et blodkar i hjernen og give blodproppen. Men det er der heldigvis redskaber til at undgå, siger Jørn Dalsgaard Nielsen, overlæge og chef for Videnscenter for Antikoagulant Behandling.

”Man kan indsætte et filter i udposningen i hjertets forkammer og derved forhindre det størknede blod i at komme ud og sætte sig i hjernen eller andre steder i kroppen, hvor det kan forårsage en blodprop. Det tilbyder man folk, der ikke kan tåle den medicinske behandling,” siger Jørn Dalsgaard Nielsen.

Som hjerteflimmerpatient skal man forsøge at holde blodtrykket nede gennem f.eks. sund livsstil, så det ikke lægger for stort pres på blodkarrene

Den medicinske behandling er blodfortyndende medicin, hvor der de seneste år er kommet en række nye lægemidler, der giver bedre beskyttelse mod blodpropper.  

Undgå højt blodtryk

Hjerteflimmerpatienter har oftest et højere blodtryk end andre mennesker, og det belaster deres blodkarkredsløb på en måde, så det øger risikoen hjerneblødning, siger Jørn Dalsgaard Nielsen.

”Som hjerteflimmerpatient skal man forsøge at holde blodtrykket nede gennem f.eks. sund livsstil, så det ikke lægger for stort pres på blodkarrene. Ellers kan man risikere, at der går hul på dem, og så lammer det en del af hjernen,” siger Jørn Dalsgaard Nielsen.