Det er en svær sygdom at forholde sig til, fordi man ikke kan mærke den til hverdag.

Charlotte Bott er kun fem år gammel, da hendes forældre får testet hende for den sygdom, der kort forinden har afsluttet farmorens kun godt 60 år lange liv.

Sygdommen, af lægerne kaldet familiær hyperkolesterolæmi, i daglig tale arveligt forhøjet kolesterol, medfører, at selv børn og unge kan gå rundt med for meget fedt i blodet, og at de kan risikere at få blodpropper, hjerteproblemer og andre alvorlige følgesygdomme. Problemer, der i de flestes øjne hører ældre menneskers liv til, og som ikke burde ramme børn.

Den skjulte sygdom

At farmoren havde sygdommen, er ingen i Charlotte Botts familie klar over, før en obduktion af farmoren afslører den.

Blodprøven af den femårige Charlotte Bott viser et unormalt højt kolesteroltal. Hun har den samme lidelse som sin farmor. En sygdom, der holder sig skjult i mange år, mens den gør skade på kroppen.

“Det er en svær sygdom at forholde sig til, fordi man ikke kan mærke den til hverdag,” fortæller Charlotte Bott, i dag 42.

Det er også grunden til, at Charlotte Bott i perioder - især i de travle teenageår - ikke helt har efterlevet lægernes anbefalinger: sund kost, motion, daglig medicin og jævnlige lægebesøg.

Afgørende med tidlig opsporing

I dag er Charlotte Bott meget taknemmelig over, at hendes sygdom blev fanget tidligt.

Jeg fik ondt i brystet, og på hospitalet opdagede lægerne fire forsnævringer i mit hjerte, så jeg måtte have fire ballonudvidelser.

“Det har formentlig betydet, at jeg har undgået en lang række sygdomme og mindsket min risiko for blodpropper. For at leve et langt liv med sygdommen er det afgørende, at man er bevidst om den og gør noget ved det.”

Derfor anbefaler hun alle at tage en snak med den praktiserende læge ved den mindste mistanke om sygdommen.

I sommeren 2015 viste sygdommen for første gang sine tænder over for Charlotte Bott.

“Jeg fik ondt i brystet, og på hospitalet opdagede lægerne fire forsnævringer i mit hjerte, så jeg måtte have fire ballonudvidelser,” fortæller hun.

For et år siden fik Charlotte Bott og hendes mand undersøgt deres ældste søn på tolv. Også hans blodprøve viste et alt for højt indhold af fedt, og han blev straks sat i behandling og sendt til diætist for at få mere at vide om et liv med arvelig forhøjet kolesterol. En blodprøve af Charlotte Botts yngste på syv år har ikke vist forhøjede tal, og hun håber, han går fri, og at ingen af hendes sønner ender som hjertepatient ligesom deres mor.