PROFIL

  • Chris MacDonald
  • Cand. Scient. i Human Fysiologi
  • Trænings- og sundhedsekspert, foredragsholder og klummeskribent

Over 500.000 danskere er i blodtryksnedsættende behandling, og lige så mange får kolesterolmedicin. Man ved, at overvægt er en risikofaktor, der øger chancen for at blive en del af den statistik. Derfor kan et vægttab være medvirkende til en ny og sundere tilværelse, der samtidig virker sygdomsforebyggende og øger den generelle trivsel.

Børn påvirkes naturligvis af, hvad far og mor gør. Og er man allerede i en ung alder blevet overvægtig, så kan det blive meget svært at ændre

”At være fysisk aktiv og dyrke motion, at få tilstrækkeligt med søvn og spise sundere er de væsentligste biologiske faktorer, der kan føre til vægttab og et sundere liv,” siger fysiolog og sundhedsekspert Chris MacDonald.

Som ambassadør for Julemærkefonden er Chris MacDonald også meget opmærksom på børns vaner og forældrenes ansvar, i forhold til at give gode og sunde vaner videre til deres børn.

”Børn påvirkes naturligvis af, hvad far og mor gør. Og er man allerede i en ung alder blevet overvægtig, så kan det blive meget svært at ændre,” siger han.

Spis og drik det rigtige

At spise sundt og varieret har altid været et godt råd, men det er langt fra nok, og man skal generelt se godt efter, når noget udgiver sig for at være sundt.

Heldigvis lever vi i en verden, hvor der faktisk er en masse fantastiske muligheder for at købe blandt andet frisk frugt og grønt i god kvalitet

”Det, som de fleste mennesker kalder normal, varieret kost er langt fra optimal sund kost, for der skal spises mange flere af de gode, grove grøntsager. Sukker i flydende form (sodavand og juice) og i forarbejdede fødevarer er en stor trussel mod vores sundhed. Derfor er det en god idé at læse varedeklarationen for at spotte det skjulte sukker,” siger Chris MacDonald og tilføjer:

”Heldigvis lever vi i en verden, hvor der faktisk er en masse fantastiske muligheder for at købe blandt andet frisk frugt og grønt i god kvalitet. Og der findes også hurtigere løsninger, som er sunde alternativer, så vi ikke skal bruge flere timer hver dag i supermarkedet og i køkkenet på at tilberede sund og velsmagende mad. Men på samme tid er vi omgivet af så mange fristelser, der indeholder masser af fedt, salt og sukker, så man skal virkelig være på vagt og meget bevidst om hvad man putter i indkøbskurven. For har man først købt, så er sandsynligheden for, at man spiser det ret stor.”

Hold fast i de gode vaner

Når man vælger at ændre vaner skal det ikke ses som et projekt med en slutdato, men handlinger, som man vil holde fast i resten af livet. Derfor kan det være en god idé at tage et område ad gangen og lave realistiske ændringer.

”Hvis man er i medicinsk behandling, er en af de potentielle gevinster ved at ændre livsstil, at man måske kan gå ned i dosis, men dette skal naturligvis altid gøres i samråd med ens læge,” understreger Chris MacDonald.