De fleste af os snorker, når vi sover. Og mange gange er det ikke et problem. Men helt op til 100.000 danskere snorker så meget, at det ødelægger deres søvn. Og sikkert også deres sengepartners søvn. Og det er belastende for både livskvalitet og fysiske helbred, mener søvnekspert og psykolog Torben Jager Petersen. ”Hvis man udover at snorke også er dagstræt, har hovedpine, forhøjet blodtryk eller har brug for ekstra lang søvntid i forhold til det sædvanlige, så er det en god idé at få gjort noget ved det,” siger Torben Jager Petersen, der til dagligt leder søvnklinikken ScanSleep.

Dårlig søvn

Snorken giver vibrationer i svælget, der gør, at man i nogle tilfælde kan vække sig selv eller ikke får ilt nok. Man er dog ikke altid bevidst om, at man er vågnet i løbet af natten. ”Man kan se på søvnundersøgelser, at nogle mennesker sover dårligere pga. højlydt snorken, så de får en mere overfladisk søvn. Det behøver ikke kun være i tilfælde af søvnapnø, hvor folks vejrtrækning stopper helt. Det kan også bare være ved almindelig højlydt snorken, der giver en besværet vejrtrækning,” siger Torben Jager Petersen. 86 procent af danske mænd og 60 procent af danske kvinder snorker. Det er dog langt fra altid, at det er et problem.

Man får dårligere selvfølelse

Dårlig søvn er forbundet med øget risiko for hjertekarsygdomme, diabetes og stress. Men den dårlige søvn går også ud over vores psykiske velvære, mener Torben Jager Petersen. ”Ens psykiske velvære bliver forringet, fordi man ikke er ovenpå og fokuseret. Trætheden kan betyde, at folk ikke præsterer, som de vil og f.eks. ikke får motioneret nok. Det giver en dårlig selvfølelse, og så bliver det en negativ spiral, hvor situationen forværrer sig selv,” siger Torben Jager Petersen og fortsætter.” Der er redskaber, man kan bruge, f.eks. en snorkebøjle, der giver bedre vejrtrækning og dermed modvirker snorken. Ellers kan man også sørge for at holde vægten nede og motionere.” Sover man dårligt pga. snorken, kan man kontakte sin læge og få en henvisning til en speciallæge, der undersøger, om man har søvnapnø. Sover man dårligt uden at have søvnapnø, kan man i nogle tilfælde få en henvisning til en søvnklinik, der undersøger ens søvnkvalitet. Undersøgelserne er dækket af sygesikringen. Bliver man afvist, eller er ventetiden for lang, kan man kontakte en privat søvnklinik. Hvis man har en sundhedsforsikring, betaler den i mange tilfælde undersøgelse og behandling.