13. maj 2007 skoddede Jan Hansen sin sidste cigaret efter konsekvent at have røget 30-35 cigaretter om dagen i 40 år. Desværre medførte rygestoppet, at han inden for forholdsvis kort tid tog 18 kg på. I 2009 kom han i kontakt med en diætist og begyndte at træne på et vægthold i Roskilde Kommune. ”Under træningen blev jeg let forpustet, og når jeg trak vejret, lød det som et skotsk sækkepibeorkester.”

Diagnose: KOL

Ved en test hos diætisten blev Jan Hansen tilbudt en større undersøgelse, som bl.a. inkluderede en pusteprøve. Den viste, at han havde knapt 70 procent af sin lungekapacitet tilbage, og han fik diagnosen mild KOL. ”Det positive for mig er, at sygdommen blev opdaget i tide, og at jeg straks blev medicineret. I det øjeblik, jeg begyndte at tage min inhalationsmedicin, rejste sækkepibeorkestret i mine lunger hjem til Skotland. Medicinen virker fantastisk, og min KOL er ikke væsentligt forværret, siden jeg fik diagnosen.” Jan Hansen, 69, er meget bevidst omkring, hvad der kan udløse åndenød og gør alt for at undgå de risikosituationer. ”For mange tændte stearinlys giver mig åndenød – ligesom alt for meget kaffe giver mig fornemmelsen af hele tiden at være et åndedrag bagud. Det er heller ikke mig, der står i køkkenet og steger 50 frikadeller. Jeg rører i stedet farsen, fordi stegeosen generer mig. Jeg løber heller ikke. Hvis jeg virkelig skal skynde mig, kan jeg mærke det.”

Passer sin sygdom

Jan Hansen er aktivt bestyrelsesmedlem i Lungeforeningens lokalafdeling, Cafè Åndenød, i Roskilde. Og dér bliver hans lungefunktion jævnligt målt. ”Jeg går ikke rundt med en angst for at få åndenødsanfald – netop fordi jeg indretter mit liv, så jeg bedst muligt kan undgå dem. Indtil nu har jeg heller ikke oplevet deciderede eksacerbationer, ligesom jeg aldrig har været indlagt på grund af min KOL. Sygdommen ødelægger ikke min livskvalitet og det er bl.a. takket være en tidlig diagnose, og at jeg er totalt velmedicineret.” Udover den korrekte medicin – taget rigtigt på rette tidspunkt hver dag - nævner Jan Hansen åndedrætsøvelser som et vigtigt element til at få en god livskvalitet. ”Som patient skal man selv gøre noget og det er vigtigt ikke at sjuske med medicineringen.  Mit liv føles ikke begrænset. Jeg passer godt på mig selv, og jeg tager aldrig mere en cigaret i munden.”