Det vigtigste er, at tandbørstningen derhjemme er optimal og suppleret med mellemrumsbørster.

Betændelse i tandkødet øger ikke bare risikoen for paradentose. Bakterierne fra det betændte tandkød vandrer ned i lungerne, hvor de kan forårsage lungebetændelse, som er dødelig for ældre og folk med svagt immunforsvar. Hvis tandkødsbetændelsen får lov at blive til paradentose, øger det risikoen for blodprop med 28 procent, viser en ny svensk undersøgelse. Bakterierne vandrer over i blodet, og her kan de blandt andet sætte sig omkring hjertets muskelceller. 

Dårlig mundhygiejne er altså ikke noget, man skal tage let, da det er livsforkortende, siger Elisabeth Gregersen, tandplejer og formand i Dansk Tandplejerforening. ”De fleste voksne har tandkødsbetændelse, men de færreste ved, at det har indflydelse på hele kroppen og kan være dødelig. Derfor skal man sørge for at holde en god mundhygiejne, børste tænderne grundigt og rigtigt,” siger Elisabeth Gregersen og fortsætter:

”Mange har den opfattelse, at de skal på en tandklinik for at få sunde tænder - det er kun delvist rigtigt. Det vigtigste er, at tandbørstningen derhjemme er optimal og suppleret med mellemrumsbørster. På klinikken vejleder tandplejeren i at holde en optimal mundhygiejne og giver forebyggende behandlinger.”

Hvis man har paradentose, skal man komme til jævnlig rensning af tandkødslommerne hos sin tandplejer, ellers mister man tænderne og øger risikoen for blodprop.

Tandpleje

Cirka 70 procent af den voksne, danske befolkning har tandkødsbetændelse, der altså på sigt kan udvikle sig til paradentose.

”Hvis man har paradentose, skal man komme til jævnlig rensning af tandkødslommerne hos sin tandplejer, ellers mister man tænderne og øger risikoen for blodprop. Det gælder især for folk med kronisk hjertekarsygdom, der er særligt sårbare,” siger Elisabeth Gregersen.