Mundhygiejne og sunde tænder handler om tandbørste og tandpasta men også om, hvad man spiser og hvornår. ”Til god mundhygiejne hører lange perioder uden madindtag. Men har man brug for at spise mellemmåltider, så sørg for at de er sukkerfri,” siger Elisabeth Gregersen, formand for Dansk Tandplejerforening. ”Det er også vigtigt at sove med ren mund, så det er bedst at børste tænder og ikke spise noget efterfølgende inden sengetid.”

En god tandbørste er lille og blød

”Brug helst en blød tandbørste med lille børstehoved, for at nå helt ind på de bageste tænder,” siger hun. Man skal ikke bide sammen og bare skurre op og ned, men derimod gabe godt op og børste på både for- og bagside af tænderne. ”Små bevægelser på tandkødskanten kan anbefales, og man skal ramme alle tænder og børste over- og underkæbe hver for sig. Reglen om at børste to gange om dagen i to minutter er god nok, men det vigtigste er at børste tænderne helt rene, og hellere én gang grundigt frem for at sjuske to gange,” pointerer hun.

Mellemrum og mundhygiejne

Rummene mellem tænderne spiller også en rolle for sunde tænder og mundhygiejne. ”Det er godt at supplere med en mellemrumsbørste. Den fungerer ligesom en flaskerenser, folder sig ud inde mellem tænderne, og når helt derind, hvor en tandbørste ikke kan komme.” Skal man vælge en elektrisk eller traditionel håndholdt tandbørste? ”En elektrisk kan lette arbejdet, men det kommer helt an på, hvem der har den i hånden, for det kræver en anden teknik, hvor man skal børste én tand ad gangen,” forklarer Elisabeth Gregersen.

Tandpasta skal være med fluor

Debatten om fluor dukker op igen og igen, men for Elisabeth Gregersen er sagen klar. ”Der er ikke så meget at diskutere, for det er evidensbaseret viden, at fluor er godt for tænderne,” slår hun fast, og fortsætter: ”Fluor er et naturligt forekommende grundstof i vand, og et kort over tandsundheden i Danmark viser faktisk, at den er bedst i Vordingborg, hvor de har mest fluor i vandet.” På grund af fluoren er et godt råd, ikke at skylle mund efter tandbørstning. Man skal kun spytte ud, så fluoren bliver siddende og fortsætter med at virke. Skummemiddel er en anden omdiskuteret ingrediens i tandpasta, og også her er Elisabeth Gregersens holdning klar. ”Det kan virke meget behageligt, men skummemiddel kan udtørre slimhinderne,” siger hun og peger på et middel med den modsatte effekt: ”Sukkerfrit tyggegummi hjælper til at producere spyt og kan af den grund virke rensende, og det er derfor ok at bruge det engang imellem. Mundskyllevæske bør derimod kun anvendes ved særlige mundforhold, så spørg din tandplejer eller tandlæge om dit præcise behov.”