Per Michael Larsen, Formand for Danmarks Optikerforening.

 

Synet bliver gradvist dårligere med alderen, men mange opdager det først for sent, og det er ærgerligt, når det er så nemt at få synet tjekket hos optikerne. Der er ingen ventelister, og der er ofte åbent. Desuden kan optikerne via deres uddannelse afgøre, hvornår du skal være hos optikeren, eller hvornår du skal sendes videre til eksempelvis en øjenlæge. Det optimale er at få tjekket sit syn hvert andet til tredje år, og når du er omkring 65-70 år lidt oftere.

Tjek på bilen, men hvad med øjnene

Mange mennesker gør meget ud af, at deres bil er i orden og får tjekket dæk og motor m.m., men alt for mange glemmer at få tjekket, hvordan deres syn er. Ser du godt nok? Det kan godt være, at bilen er klar til en køretur på sommerferien sydpå, men hvis synet ikke er i orden, kan der opstå mange farlige situationer. Trafikkampagnerne fokuserer meget på, hvornår vi træder på bremserne, men det kræver jo, at vi først ser, og hvis vi ikke ser så godt, har vi længere reaktionstid. Når du ikke ser godt, bliver du også mere træt i hovedet, og så risikerer du at være mindre opmærksom, og så kan det gå galt. Når du ser dårligt, tager det længere tid at fokusere både i bilen og på omgivelserne uden for bilen, så der er al mulig grund til at få optimeret synet, inden du skal ud at køre med hele familien på bagsædet.

Hold øjnene i form

Synet er meget vigtigt, ligesom arme og krop skal være i god form, skal øjnene også være på toppen. Optikerne er dine øjnes træningspartnere, og det er med at holde synet på toppen så længe som muligt med briller, kontaktlinser eller andre muligheder, hvis det er nødvendigt. I dag har vi også en række livsstilssygdomme, der påvirker synet – for eksempel diabetes – blandt andet på baggrund af den kost vi spiser. Får du konstateret symptomer på diabetes eller andre lidelser, der øger forkalkningen, bør du få undersøgt dit syn med det samme og regelmæssigt fremover, så synsnedsættelse bliver opdaget så hurtigt som muligt og dermed taget hånd om i opløbet.

Fint lys at se ved om sommeren

Her i sommer ser vi fint. Der er masser af lys, når vi læser, og når vi kører bil, men hvad med om aftenen, eller når vi kører langt – hvor godt ser vi egentlig, når vi kører? Efteråret er en travl sæson hos optikerne for her begynder problemerne hos mange, der får sværere ved at se i efterårsmørket og må en tur til optikeren. Det er en god ide og god begyndelse på en vane, der kan sikre dig, at du får den hjælp, du skal have til at dit syn fungerer helt optimalt med de hjælpemidler, der nu passer dig bedst.