Sponsoreret af SOVI fonden

SOVI – autisme og beskæftigelse siden 1972

SOVI er en socialøkonomisk virksomhed med speciale i at tilrettelægge meningsfuld beskæftigelse for mennesker med autisme spektrum forstyrrelser og Arperger’s syndrom.

Læs mere om fondens arbejde

Det er svært at have en diagnose som autisme eller ADHD på det danske arbejdsmarked. Vi har indrettet os sådan, at fleksibilitet og omstillingsparathed er blandt de vigtigste dyder hos en jobtager. Vi arbejder i store teams i storrumskontorer, vi har mange bolde i luften, og vi svarer hele tiden på e-mails. Og det går ikke ligefrem hånd i hånd med eksempelvis en autisme-diagnose. Det fortæller Majbrit Bogø, der er administrerende direktør for Fonden SOVI, som hjælper personer med autisme eller ADHD ud på arbejdsmarkedet. ”Personer med autisme har ofte brug for en mere systematisk arbejdsgang med mere forudsigelighed end der hersker på arbejdsmarkedet i dag,” siger hun. Mange af de personer, som SOVI kommer i kontakt med via jobcentrene, har ofte et arbejdsliv bag sig som bærer præg af stress, sygdomsperioder og fyringer. Det er først, når der ikke er mere at give, at de opdager, at de har en diagnose.

Autisme og ADHD på arbejdsmarkedet

Men det er en skam, for personer med autisme eller ADHD har et enormt potentiale på arbejdsmarkedet. ”De er ekstremt produktive, bliver ikke distraherede og vil bare gerne gøre deres arbejde. Vi ved fra erfaring, at personer med autisme er ekstremt effektive, når det gælder eksempelvis komplicerede kodetjekninger, regnskaber, systematisering og fejlfinding, korrekturlæsning, jura, osv.” siger Majbrit Bogø. Men for at de kan udleve deres potentiale, er det dels nødvendigt, at de selv forstår, hvordan udfordringerne påvirker dagligdagen, og dels nødvendigt, at arbejdsgiverne og jobcentrene gør det. Det er den forståelse, SOVI arbejder for. Gennem samtaler med de diagnoseramte får de afdækket, hvor den enkeltes styrker ligger. Og så hjælper de jobcentrene og arbejdsgiverne med at indrette sig på en måde, som kan understøtte de styrker. ”Det at have autisme eller ADHD er lidt som at operere på en anden frekvens. Der skal nogen gange en adapter til, for at de kan fungere på arbejdsmarkedet, og vi spiller rollen som adapter,” siger Majbrit Bogø.

Meget værdi at hente fra autisme og ADHD

SOVI oplever, at der er nogle brancher, hvor man har fået øjnene op for personer med autismes potentiale. For eksempel har nogle dagligvareforretninger ansat unge med autisme til at holde butikken ren og pæn. En opgave, som de er meget velegnede til, men som mange andre unge helst vil undgå. ”Jeg håber, at flere og flere brancher vil indse, at der er en masse værdi i at ansætte en person, der har autisme eller ADHD. Det kræver bare en smule tilpasning,” siger Majbrit Bogø.