Ved det første møde med metoden ‘metakognitiv terapi’ var Leif Riemann skeptisk. Han havde brug for hjælp til at komme ud af en svær depression, og metakognitiv terapi var for ham en grundlæggende ny måde at tænke på. Ifølge den nye psykologiske metode bør man øve sig i at lade bekymringerne passere, uden at man samler dem op og beskæftiger sig med dem hver eneste gang, de dukker op.

Det var noget grundlæggende nyt for mig, at man godt bare kan lade de mørke tanker passere forbi, uden at man konstant skal dyrke dem.

Leif Riemanns depression ramte i efteråret 2014, og i maj 2015 kom han i kontakt med en terapeut, der præsenterede ham for behandlingsmetoden metakognitiv terapi mod psykiske lidelser. “Det var noget grundlæggende nyt for mig, at man godt bare kan lade de mørke tanker passere forbi, uden at man konstant skal dyrke dem. Jeg har altid troet, at man bør gå ind i de mørke tanker og arbejde med dem.”

Vendepunktet i terapien

Da den første skepsis havde lagt sig, begyndte han at øve sig i at lade bekymringerne flyve, og han forstod efterhånden meningen med det. “Jeg opdagede, at det gav et tankemæssigt overskud til at håndtere de problemer, der var årsag til depressionen. Det var vendepunktet for mig”. Langsomt begyndte de tunge tanker at fylde mindre. I dag kan han bruge metoden, hvis et problem overtager hans tanker. “Jeg ved, at de mørke tanker ikke skal have lov at tage over. Bare fordi dagen starter med en enkelt mørk tanke, behøver det ikke påvirke hele min dag. Og det er en forskel i forhold til før terapien.”