I 2012 krakelerer tilværelsen totalt for Jakob Brønnum. Det sidste år har han klaget over følelsesløshed i ansigtet og den ene arm, men forskellige undersøgelser og scanninger viser, at der ikke er noget fysisk galt. En tilfældig dag kaster han pludselig voldsomt op i sin bil og begynder at græde og ryste over hele kroppen. Et alt for stort arbejdspres igennem flere år er en af årsagerne til at han går ned med stress, angst og dyb depression.

Neuropsykiatri

I fire år har Jakob Brønnum gået til ambulant behandling i psykiatrisk regi uden nogen særlig effekt. ”Der skete først noget, da jeg i oktober sidste år fik lavet en neuropsykiatrisk udredning. Fra den dag følte jeg, at jeg var landet i kompetente hænder.” Gennem forskellige tests og interviews er Jakob Brønnum blevet udredt og har fået en diagnose. Ud over stress, angst og depression lider han også af ADHD. Han bliver nu for første gang i sit sygdomsforløb korrekt medicineret. ”Under udredningen blev jeg stillet en masse spørgsmål omkring hele min livshistorie. De brugte ikke fløjlshandsker, men pludselig kunne jeg se en helhed, forstå min sygdom og hvorfor jeg har handlet som jeg har gjort. Jeg har fået en diagnose og ved nu helt konkret, at en stressperiode har bragt mig i en svær depression. Jeg har også forstået, at min sygdom er årsag til mine kognitive vanskeligheder bl.a. med min dårlige korttidshukommelse.”

Mentale værktøjer

Jakob Brønnum har siden selv taget kontakt til Privatklinikken Mentis for at gennemgå et behandlingsforløb i kognitiv remediering. ”Jeg får dermed de rigtige værktøjer, så jeg kan håndtere mine kognitive vanskeligheder. Jeg skal lære selv at arbejde med dem og have hjælp til at omstille mig mentalt - ændre mind-set og lære at administrere og økonomisere med den energi, jeg nu engang har. Jeg skal have styr på, hvordan jeg strukturerer min hverdag.”

Jeg skal i arbejde igen

Målene med behandlingerne står helt skarpt for Jakob Brønnum, der har været sygemeldt de sidste fire år. ”Jeg skal 100 procent sikkert i arbejde igen. Jeg har tidligere haft succesfulde jobs inden for salg og marketing. Men jeg har opnået en selverkendelse som gør, at jeg ikke skal tilbage i det samme ræs. Om kort tid begynder jeg i arbejdsprøvning i en virksomhed. Og så er jeg i begrænset omfang begyndt at se mine venner igen.” Jakob Brønnums sygdom har i den grad sat sit præg på hele familien  – hans kone og to små piger på tre og fem år. ”Specielt min ældste datter er mærket. Hun har oplevet en far, der har været mentalt fraværende, som har grædt og i lange perioder bare siddet og kigget ind i væggen. Nu skal jeg være far for mine børn og mand for min kone.”