Symptomer på grå stær

Blændingsgener

Man oplever, at man i højere grad end normalt blændes af skarpt lys.

Nedsat og uskarpt syn

Man får svært ved at læse, svært ved at se tv, og hvis man derfor tager til optikeren, men finder ud af at nye briller ikke hjælper, er det ofte et tegn på, at man har grå stær.

Mælkehvidt skær

Hvis der er tale om fremskredne tilfælde af grå stær, kan man gennem pupillen se uklarhederne i linsen, der hyppigst vil se ud som et brunlige pletter eller et mælkehvidt skær.

Dobbeltsyn

Hvis man oplever dobbeltsyn på kun det ene øje, kan det også være en indikation på, at man har grå stær. Og hvis briller pludselig ikke passer på det ene øje.

Kommer med alderen

Hvis man oplever dobbeltsyn på kun det ene øje, kan det også være en indikation af, at man har grå stær. Ligeledes hvis ens briller pludselig ikke passer på det ene øje.

Tag kontakt til øjenlæge

Hvis du har mistanke om, at du eller en af dine pårørende har grå stær, så bestil en tid hos øjenlægen, som vil kunne diagnosticere og henvise til operation om nødvendigt.

Grå stær dækker over en tilstand, hvor der er opstået uklarheder i øjets linse, og er en hyppig årsag til synsnedsættelse hos ældre i Danmark. I de fleste organer i kroppen har cellerne således en vis levetid, hvorefter de dør og erstattes af nye celler, men det er ikke tilfældet med øjets linse. Her lægges nye celler uden på de gamle, og de ældste celler i centrum af linsen er derfor lige så gamle som personen. Linsen er kun klar og gennemsigtig, hvis disse celler og deres proteinindhold ligger i nøje bestemte mønstre, men med årene kommer der små uregelmæssigheder i de fine mønstre, og linsen bliver herved tiltagende uklar og får en grå eller brun farve – grå stær. Imidlertid er det muligt effektivt og så godt som uden komplikationer at operere for grå stær, hvilket over 40.000 danskere om året benytter sig af. Operationen foregår i lokalbedøvelse, er smertefri, og den tager 15-20 minutter.

Sådan foregår operationen

Overlæge Gøril Boberg-Ans fra øjenafdelingen på Glostrup Hospital har stor erfaring med den type operation og guider igennem et typisk forløb. ”Først åbner man et lille snit på ca. 2,5 millimeter lige på overgangen mellem hornhinden og bindehinden oppe under øjenlåget for derved at åbne til det forreste kammer i øjet. Linsen ligger i en lille ’sæk’, og man laver dernæst et lille hul i sækkens forflade. Linsekernen ligger bag pupillen, og det er den, der er blevet uklar som følge af den grå stær. Så tager man sit ultralydsapparat og knuser linsekernen og suger den ud. Man renser herefter godt ud i sækken, og så kan man endelig sætte en ny linse af plastik ind. Som regel behøver man ikke sy det lille snit til igen, det heler normalt af sig selv, og patienten skal efterfølgende blot bruge øjendråber, gå til lidt kontrol for at sikre sig, at alt går, som det skal,” forklarer Gøril Boberg- Ans. Hun fortæller desuden, at man ved en operation for grå stær f.eks. også kan rette op på en bygningsfejl, da det er muligt at lægge en linse ind, som korrigerer for bygningsfejlen. Ligeledes kan indoperation af såkaldte multifocale linser afhjælpe læsebrillen, idet de har indbygget læsekorrektion.

Laser-assisteret metode på vej

Gøril Boberg-Ans fortæller, at de laver rigtig mange af disse operationer – og hun gætter på, at der vil blive flere og flere. ”Vi får større og større synskrav, så vi opererer den grå stær tidligere og tidligere. Derudover lever vi også længere, og er du først blevet 90, så vil du nok også have grå stær,” siger hun og tilføjer, at en helt ny operationsmetode er på vej: ”Om nogle år vil jeg tro, at vi har en helt ny metode at gøre det på. Det er en såkaldt laser-assisteret metode, som kaldes Femtosecond Laser–Assisted Cataract kirurgi, og man er allerede startet på den rundt om i verden. Men der går nok et par år, før den bliver udbredt.”