Peyronies sygdom, krum pik, en skævert, krummerik. Der er mange navne for tilstanden, hvor penis ved erektion bøjer opad, nedad eller til en side, og som påvirker en mands stolthed, selvværd, parforhold og hele livskvalitet. I de værste tilfælde fører det til selvmordstanker, men som fysiologisk lidelse er tilstanden forholdsvis harmløs.

”En krummerik skyldes en knude, der strammer til i bindevævet, og vinklen kan blive større og større. En lille bøjning tager de færreste notits af, men ved 50 grader begynder det at se underligt ud, eller gør at ens partner får ondt ved samleje. En bøjning på 30 procent kan man sagtens leve med og have et godt sexliv med,” siger Lars Lund, professor og speciallæge på Odense Universitetshospital.

Et tabu der rammer ti procent

”Med generelt mere åbenhed om seksualitet er det også kommet mere frem, at hele ti procent vil komme til at opleve tilstanden. En del patienter er meget åbne om det og er gode til at fortælle om det. Vi ved, det betyder meget for et parforhold, så vi håber, at der kan blive oprettet en ”patientforening/gruppe” evt. på Facebook, hvor man så kan få oplysning, støtte og vejledning,” forklarer Lars Lund.

Peyronies sygdom har en overhyppighed hos mænd med Dupuytrens kontraktur (kuskefingre), og livsstilsfaktorer som f.eks. forhøjet blodtryk, overvægt, sukkersyge og for stort alkoholforbrug har vist sig også at indvirke.

”Hos andre mænd er vi også sjældent i tvivl om, hvad det drejer sig om. Det er dog naturligvis ikke altid tilfældet hos patienten, så i første omgang kan vi berolige med, at knuden ikke er kræft,” siger Lars Lund, og tilføjer, at man efterfølgende, ud fra en objektiv undersøgelse og bl.a. mandens egne billeder af tilstanden, finder frem til den rette behandling.

De symptomer, der bringer manden til lægen, er - foruden en evt. knudedannelse - f.eks. smerter, krumning af penis med form som et timeglas eller potensproblemer.

Bred vifte af behandlingsmuligheder

Knuderne, der fører til en krummerik, kan være sammensat af forskellige ting. Nogle er der meget kalk i, og andre er der meget bindevæv i.

”Vi bruger ultralydsskanning for at se, om der er kalk i. Hvis det er tilfældet, kan man behandle med trykbølgeterapi, som man også bruger ved f.eks. nyresten. En anden form for behandling er injektionsbehandling med et enzym, der opløser bindevævsknuderne. Det er den nyeste metode og er først blevet accepteret herhjemme i år,” påpeger Lars Lund.

Mange med Peyronies søger råd og alternativer på nettet og køber f.eks. hjertemedicin, Colchicin og E-vitamin.

”Men der er ikke noget af det, der er effektivt og virker,” siger han.

En yderligere behandlingsmetode, hvis penis bøjer meget kraftigt, er operation, der har en succesrate på cirka 85 procent.

”Uanset behandlingsform vil penis blive forkortet med cirka en-to centimeter, og selv om det kan ses, betyder det ikke noget rent praktisk for samleje, udløsning eller noget andet. Det allervigtigste er, at behandlere har adgang til de forskellige behandlingsmodaliteter, så man kan tilbyde den rigtige behandling til den individuelle patient,” siger Lars Lund.