Af Jesper Henning Pedersen

Hvis man har mavesmerter og tarme med et bevægelsesmønster, der lydmæssigt kan spille et helt auditorium op, så kan det være tegn på IBS (Irritable Bowel Syndrome).

”IBS giver sig til udtryk ved mavesmerter, vekslende afføringsmønster, luftophobning og oppustethed, hvor man virkeligt har brug for at komme af med luften, men ikke kan komme til det. Derved hober luften sig mere og mere op, og maven siger voldsomme lyde. Gener ved IBS er generelt maveubehag,” siger Mette Borre.

Både mænd og kvinder får IBS

Det er typisk yngre kvinder, der får IBS.

”Vi ved ikke helt hvorfor, men det kan hænge sammen med stress og kostvaner. Der er dog også mænd, bl.a. håndværkere og chauffører, der jo ikke har et toilet naturligt til rådighed, så IBS bliver fremprovokeret. Vi ser også, at det kommer sekundært, hvis folk har inflammatoriske tarmsygdomme,” siger Mette Borre.

Gener ved IBS er så smertefulde, at folk med sygdommen vælger - eller fravælger - både ferie og uddannelse og indretter deres sociale liv efter det.

Gå på toilet hver morgen

En ændret livsstil kan være med til at lindre tilstanden og ubehaget.

”En gennemgang af livsstil og kostvaner kan hjælpe, da det bl.a. kan være helt almindelige fødevarer, der påvirker tarmene og fører til IBS. En rolig og regelmæssig livsstil med gode daglige rytmer og rutiner for kost og søvn, der holder stress på afstand, betyder meget,” siger Mette Borre.

En af de rutiner, der generelt ikke prioriteres nok i vores hverdag, er toiletbesøg om morgenen.

”Vigtigheden af at komme af med afføringen hver morgen overses ofte - det er egentlig tanken fra naturens side, at man skal på toilettet om morgenen. Mange flyver desværre bare ud af døren om morgenen uden at give sig tid til toiletbesøg,” siger Mette Borre.

Motion flytter rundt 

Mette Borre peger på, at motion – helst afslappende og ikke præstationsorienteret - betyder meget psykisk, og så har det den gode funktion, at det flytter rundt på tarmindholdet, så man naturligt kommer af med noget luft.

”Det er faktisk bevist, at forstoppelse i 72 timer kan reduceres til 58 timer med en halv times motion dagligt,” pointerer hun.