Af Rikke Kokholm

Får et grin, et nys eller en frisk løbetur dig til at dryppe? Har du svært ved at holde dig, når du skal tisse? Så er du måske én af de mange danskere, der plages af inkontinens, der typisk dækker over to typer: Stress-inkontinens og trang-inkontinens.

Stress-inkontinens har – på trods af navnet – ikke noget med psykisk stress at gøre, men refererer til lækage, når blæren udsættes for en belastning. For eksempel i forbindelse med host eller hop. Trang-inkontinens er derimod en pludselig trang til at skulle tisse, hvor det kan være svært at holde sig.

”Cirka 50% af de kvinder, der lider af inkontinens, har stress-inkontinens, godt 20% trang-inkontinens – og 30% døjer med begge dele,” forklarer Niels Klarskov, og fortæller, at inkontinens bliver hyppigere med alderen. Hos mænd er trang-inkontinens den hyppigst forekommende type, mens stress-inkontinens typisk optræder efter operation af prostatacancer eller forstørret prostata.

Mange muligheder for behandling

”For de fleste kvinders vedkommende skyldes inkontinens, at de har fået børn. Både graviditeter og fødsler svækker urinrørets lukke-mekanisme og evnen til at holde på vandet. Derudover øger overvægt også risikoen for inkontinens.”

Der findes behandlinger, som kan være med til at genoprette den tabte livskvalitet. Bækkenbundstræning kan have en gavnlig effekt på både stress- og trang-inkontinens, og der ud over findes der en række vaginale hjælpemidler, som kan afhjælpe stress-inkontinens. Er det ikke nok, kan en operation være løsningen:

”Der er dels ”slyngeoperationen”, hvor et stykke kunststof anbringes for at støtte urinrøret. Det er et lille indgreb med stor effekt, hvor helt op til 80% helbredes. Man kan også sprøjte et fyldstof ind i urinrøret, så det nærmest fungerer som en ny pakning på vandhanen,” forklarer Niels.

Botox og blæren

Ved trang-inkontinens kan blæretræning, hvor man forsøger at øge urinblærens kapacitet, være en løsning. En anden er medicin, der dæmper blærens overaktivitet. Og så er der Botox, afslører Niels:

”Ligesom Botox kan få rynkerne i panden til at slappe af, kan det også afslappe blæren og give patienterne øget kontrol over musklerne og dermed nedsat inkontinens”.

På trods af gode behandlingsmuligheder, er der alligevel stadig en stor del, der er ubehandlet. Blandt andet fordi mange synes, det er pinligt at gå til lægen med. Det synes Niels Klarskov er synd:

”Det behøver ikke være så kompliceret igen at kunne holde tæt. Og så gør det altså livet lidt sjovere og meget lettere, ikke at skulle gå det i møde med krydsede ben,” slutter han.