Af Kasper Boye

Stomi kræver tilvænning, og det gælder for alle. Sådan fortæller stomisygeplejerske Per Herlufsen fra Hvidovre Hospital. Stomi har typisk ingen alder. Det kan være medfødt hos børn, og det kan ramme resten af livet. "Det er typisk unge voksne, der får inflammatoriske tarmsygdomme, hvor funktionen af tyktarmen ikke længere er til stede. Den optager ikke alt, den skal, og den bløder meget.”

En lettelse eller en byrde

Stomi er i bund og grund et resultat af en operation, hvor man fører et stykke tarm inde fra bughulen og ud på maveskindet. Stomibandager findes i forskellige varianter, men består hyppigst af en klæbedel og en pose. Poserne varierer i størrelse og udseende afhængigt af behovet, og typisk skal de udskiftes 1-3 gange i døgnet. Alt afhængigt af, hvor mange gener man har haft inden operationen, vil stomi bliver oplevet som enten en lettelse eller en byrde.

"Det er en stor ting, fordi det ændrer ens dagligdag, og ofte er det en lang proces henimod at kunne acceptere denne forandring i tilværelsen. Det er enormt vigtigt, at man oplever sammenhæng og mening i sin nye hverdag."

Sammenhæng i hverdagen

"Nogle af dem, der har været hårdt ramt, føler jo, at de nu får en kontrol over deres liv igen. De får livskvaliteten tilbage. Det er den proces, vi skal understøtte."

Det er som regel temaer som arbejde, sport, sex og rejser, der fylder meget for folk. Patienterne skal arbejde henimod at acceptere, at selvom hverdagen er forandret, kan man alligevel have et godt liv.

For Per Herlufsen drejer sig om at skabe værdi i livet for den enkelte. "De her mennesker skal tilbage til deres daglige aktiviteter, men de må også acceptere, at de ser anderledes ud, for når de kigger ned af sig selv, sidder der en pose, som de har brug for at have på døgnet rundt. Lige meget om de går i bad, er i seng med kæresten, eller er ude og spille fodbold, vil den pose altid være der."