Hvordan tester jeg min bredbåndshastighed

Du tester din bredbåndshastighed på nettet. Du finder nemt en masse forskellige steder til test af bredbåndshastighed ved at søge på nettet. Det er nemt og ligetil og tager kun få minutter at teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Men hvorfor skal du teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse, spørger du? Det skal du for at tjekke, at du får den hastighed, du betaler for.

Bredbåndsforbindelser prissættes generelt i forhold til hastighed. Jo højere hastighed, jo højere pris. Samtidig kan typen af bredbåndsforbindelse påvirke prisen, især sådan at fiberbredbånd generelt er dyrere end de andre slags bredbånd. Hvilket blandt andet skyldes, at fiberbredbånd giver den mest stabile forbindelse, og at fiberbredbånd normalt tilbyder samme høje hastighed for både down- og upload.

Du får mere med en fiberforbindelse, derfor er fiber dyrest. Men uanset hvilken type bredbåndsforbindelse, du har, betaler du for en bestemt minimumshastighed. Denne hastighed skal du selvfølgelig også have, det manglede bare. Når du nu betaler for det. Derfor bør du tjekke det.

Alle udbydere af bredbåndsforbindelser har en service på deres respektive hjemmesider, hvor du kan teste hastigheden på din bredbåndsforbindelse. Du behøver ikke være kunde det pågældende sted for at teste din forbindelse.

Du kan på de fleste hjemmesider udføre en gratis speedtest af din bredbåndsforbindelse. Det er en gode ide at udføre testen forskellige steder, og i alle tilfælde at køre testen mindst et par gange eller tre, for at sammenligne resultaterne. På den måde får du det mest præcise måleresultat.

Når du udfører testen, er det vigtigt at følge anvisningerne på det pågældende site. Det er nemt nok, men der er nogle ting, der er vigtige for at få en ordentlig måling. Det vigtigste er, at der ikke er andre i din husstand, der er online, mens du udfører testen. Flere brugere nedsætter hastigheden.

Det næste er, at du skal sørge for at teste en kablet forbindelse. Altså skal du have fat i dit ethernet-kabel og tilslutte det mellem din PC og din router. Wi-Fi går ikke. Desuden må du kun have det vindue i din browser, der er nødvendigt for at lave testen, åbent. Luk alle andre vinduer. Afbryd også antivirus og VPN.

Du vil få angivet hastigheden for både download og upload. For fiberforbindelser er det som sagt normalt, at hastigheden for down- og upload er den samme. Men for bredbånd via Tv-kabel (coax) eller telefonkabel (DSL) er det omvendt normalt, at hastigheden for upload er langt lavere end for download.

Har du brug at tjekke din bredbåndshastighed i Norden, så tilbyder hjemmesider som tilbyder hastighedstest i Norge her.

Nogle gange vil du opleve, at hastigheden er højere end forventet. Det skyldes, at din udbyder giver dig maksimal hastighed, når det er muligt. Hvilket der jo ikke er grund til at beklage sig over. Denne oplevelse kommer især med bredbånd via telefonkabel. Hvis du omvendt konstaterer, at du får langt lavere hastighed end den, du betaler for, må du kontakte din bredbåndsudbyder.